De horeca is een zware branche en je wordt slecht betaald. De longen ren je uit je lijf en je werkgever waardeert je dan ook nog eens niet genoeg om je hier netjes voor te betalen. Dit zijn dingen die je veel hoort als mensen over de horeca praten. Maar, is het waar? Wij kunnen je alvast vertellen dat dat niet zo is. Toch is niet iedereen geschikt voor de horeca. Wanneer je dat wel bent? Dat lees je hier.
Je bent stressbestendig
In de horeca is het wel degelijk hard werken, niemand zal iets anders beweren. Omdat dit vrij hard werken kan zijn (dit is het niet altijd), zul je vrij stressbestendig moeten zijn. Je moet mensen vriendelijk blijven behandelen ondanks de soms hoge druk en je moet je best doen om alles op tijd te laten komen. Daarnaast moet je ook de rust bewaren als er dingen fout gaan. Gaat de grillplaat kapot? Probeer hem beheerst, maar snel te fixen of zoek een volwaardig ander alternatief. Rust is zowel het kernbegrip als een woord dat de horeca soms níet omschrijft. Je moet daarom geen stresskip zijn en de rust ten allen tijde kunnen bewaren.
Communicatief
Of je nu in de keuken, spoelkeuken, achter de bar of als serveerster/ober werkt; je moet communicatief sterk zijn. Tuurlijk, bij de ene baan in de horeca heb je meer contact met de klant dan bij de ander, maar je moet altijd goed blijven communiceren. Heldere taal, op een vriendelijke manier en altijd beleefd. Zo begrijpt iedereen waar je het over hebt! Als je van nature niet communicatief sterk bent, is het aan te raden om dit als de wiedeweerga heel goed onder de knie te krijgen. Communicatieve vaardigheden komen altijd van pas, maar in de horeca al helemaal.
Passie
Binnen de horeca moet je, net als voor elke andere baan, echt een passie hebben. Passie voor eten? Wordt kok! Passie voor wijn? Sommelier it is. Passie voor het werken met mensen en een ervaring neerzetten? Gastheer/gastvrouw is het ideale baantje voor jou. Er is voor ieder wat wils in de horeca en dit moet echt je passie zijn, anders houd je het niet vol. Ga deze passie dan ook vol achterna en laat niets je in de weg staan. Misschien krijg je deze kans nooit meer, het zou zonde zijn als hem laat lopen.