Wat is steigerhout en welke soorten heb je op de markt?

Steigerhout is een nieuwe trend op dit moment in Nederland. Je kan dit soort hout zien als een vurenhout. Dit vurenhout is van de fijnspar en het meest gebruikt in Nederland. Waarom noemt men het steigerhout? Dat komt omdat dit soort hout voornamelijk gebruikt wordt voor steigers bij de bouw. Door de lange vezels is dit hout zeer flexibel en ideaal voor steigers. Een aantal jaren geleden was het de trend om oud steigerhout planken te schuren en voor meubels te gebruiken. Daarnaast kwamen er meubels op de markt van ongebruikt en nieuw steigerhout.

Wat zijn de kenmerken van steigerhout?
 

Steigerhout staat bekend om zijn duurzaamheid en robuustheid. Het is een stuk voordeliger dan andere hardhoutsoorten en uitstekend geschikt voor meubels en interieur. Een tip is om steigerhout eerst te laten behandelen, voor zowel binnen als buitengebruik. Je hebt gedroogd steigerhout dat bij het gebruik van binnen van meubels de werking van het hout minimaal is. Het kromtrekken van het hout is daarbij uitgesloten.

Wat zijn de verschillen tussen steigerhout en douglas hout?

Een ander veel gebruikt houtsoort is douglas hout. Dit is hout van de Douglasspar. Een boom die uit Noord-West Europa komt en dus ook in Nederland voorkomt. Wat zijn de verschillen tussen steigerhout en douglas hout? Ten eerste is steigerhout een stuk goedkoper. Ten tweede moet je steigerhout behandelen bij meubels, dat hoeft bij douglas hout niet. Ten derde is de kleur anders. Steigerhout is wat lichter dan douglas hout. Ten vierde heeft steigerhout een ruwere uitstraling en meer naden en scheurtjes. Douglas hout heeft een meer consistente kwaliteit en is fijner. Tot slot de kwaliteit, die is van beide houtsoorten uitstekend. Ze gaan lang mee en kunnen tegen een stootje.

Welke soorten steigerhout heb je?

Er zijn verschillende soorten steigerhout op de markt. Welke zijn er allemaal precies? Je hebt vuren ruw, onbehandelde steigerhout en voor alle toepassingen geschikt. Gedroogd steigerhout, door de droging werkt het hout minder en is dus perfect geschikt voor binnenshuis. Grey wash, een steigerhout voorzien van een grijze kleur en heeft door de behandeling minder kans op schimmel. Vintage gedroogd, heeft een geborstelde oppervlakte en lichtgrijze kleur. Gebruikt steigerhout, een doorleefde uitstraling en hebben doorgaans een bruingrijze kleur. Dit soort steigerhout is circulair en daardoor is iedere plank uniek. Topgold steigerhout, heeft een scafplaat dat ervoor zorgt dat de planken aan de kopse kant niet kunnen scheuren. Vooral voor functioneel gebruik en je zit dit soort steigerhout dan ook terug in de bouw als loopplanken. 

Ontdekken

Dé voordelen van kant en klare kerstbomen

Wie wil er nu niet een mooie kant en klare kerstboom in huis halen? Helaas...

Bij een goed café hoort een goede koelkast

Overweeg je een café te openen? Als dat zo is, zijn er verschillende dingen die...

Waar je rekening mee moet houden bij brokers

Ben jij van plan om op zoek te gaan naar een broker? Dan is...

Wat kan een letselschade advocaat voor je betekenen?

Een auto-ongeluk is een vervelende en vaak traumatische gebeurtenis. Het is belangrijk om na...

Ben jij geschikt voor de horeca?

De horeca is een zware branche en je wordt slecht betaald. De longen ren...

Klaar voor een potje padel?

Padel is een vrij nieuwe sport waardoor de kans groot is dat je er...

Populaire categorieën